29 Temmuz 2021 Perşembe

Siber Saldırı Nedir ve Korunma yolları

 

Siber saldırı nedir.
Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış kişilerce yani hackerlar tarafından yapılan saldırılardır.
Bu saldırılar genellikle devlet kurumları,özel kurumlar,şahsa ait kurumlara,bankalara,asgeri kurumlara, hedeftedirler
bu sitelere saldırmadan önce bilgi toplarlar kullanabilcekleri hertürlü açığı hertürlü hata incelenir ve
gerekli bilgiyi toplarlar bu saldırı ve bilgi toplama neticesinde bulunan açıklardan hatalardan bilgisayarlara sitelere solucan,trojan,backdoor,shell vb. gibi zararlı yazılımlar sokularak gerektiğinde sisteme tekrardan giriş yapabilirler.

Backdoor(Arka kapı)
Bilgisyarların birbirlerine kolayca bağlanabildiği ağ teknolojileri yaygınlaştıkça daha çok kullanılan Arka kapılar(Backdoor) bir bilgisayara ya da sisteme farklı yollardan girise imkan tanıyan acıklardır.
 Solucan

Solucanlarda diğer zararlı yazılımlar gibidir ama solucanları diğer virüslerden ayıran özelliği sisteme birkez bulaştımı sürekli kendini kopyalar ve ilk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir.Herhangi birine bir dosya,mail,program vb. klasörlere bulaşarak başka bir kişininde bilgisayarına bulaşır böylelikle kendini sürekli koplar ve bu süreç böyle devam eder.

Solucan virüsünün yaratıcısı  Robert Tappan Morris 1988 yılında bu programı yazdığında Tam 6000 bilgisayara yayıldı ve yakalandığında internetin nekadar derin olduğunu test ediyordum demiştir.



Kullanıcıya faydalı program gibi görünür ve yazılım çalıştırıldığında bilgilerinize veya diğer programlarınıza zarar verir aynı zamanda şifrelerinizi bilgisayarınızı uzaktan erişime açabilir.
Truva atlarının varlığı antivirüs/spyware türü programlarla tespit edilmekle beraber, bilgisayarın CPU, RAM veya ağ kullanımındaki beklenmedik değişimler Truva atının varlığına işarettir.

 Shell
Shell web server, siber güvenliğinde anlamı sisteme bazı yetkilerle sunucusuna ulaşmaktır.Edindiğimiz yetkiler
sayesinde sunucuda bulunan(tabi varsa)sitelerinde index lerini değiştirebiliriz,bununla birlikte yetkisi olmadığımız serverlerde
bazı bypass ve root işlemleri sonucu tam yetkiye ulaşabilir serverde örneğin 1,15,30.50 tane site varsa hepsini hackliyebiliriz.






 Siber saldırılardan sistemimizi ve virüs programlarımızı sürekli güncel tutarak güvenli sitelerden indirmeler ve gezinmeler yaparak korunabiliriz ve bilgisayarımızı sürekli taratarak bu şekilde güvende olabiliriz .
Gerektiğinde dosyanızı indirmeden önce  örnek
:www.virustotal.com sitesinde adres veya indirilecek .rar dosyasın taratarak güvenli bir şekilde indirme yapınız
Sosyal medya hesaplarımızın şifrelerinide Karışık Şifreler  şifrenizin çözülmesini biraz daha zorlaştıracaktır.

Banka hesaplarınızı, sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin. Hesap hareketlerinizi, takip ettiğiniz kişileri, beğendiğiniz gönderileri belirli periyotlarla inceleyin. Fark etmeden uğramış olduğunuz siber saldırıyı erkenden fark etmeniz, siber güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir.

Önemli bilgileriniz banka,kredi kartı, vb. şifrelerinizi başka bir yere not alarak kendi anlayabileceğiniz şekilde de kriptolayabilirsiniz(Şifreleyebilirsiniz).

Bir diğer güvenlik açısından tarayıcılarınızıda güncel tutabilirsiniz bildiğiniz üzere tarayıcı üzerinde sitelere girdiğimiz kullanıcı adlarımız şifrelerimizde bulunur bunlarında kaydedilmesini engelleyerek hesaplarımızın başkalarının eline geçmesini engelleyebiliriz.

Sistem yazılımlarımızı düzenli olarak otomatik biçimde güncelleyerek korunabiliriz.

Kablosuz ağ şifrenizi daha güçlü şifreler kullanabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Zıbkın blog Sitesi
Hoşgeldiniz